IKAT

De Tanimbar-archipel bestaat uit ongeveer 65 eilanden (waarvan zes bewoond) in de Arafuru zee, in het zuiden van Maluku. Yamdena is met 3100 km2 het grootste eiland en bestaat voor...

01/

"Traditional Craftsmanship"

Ikat is een verf- en weeftechniek waarbij de garen voor het weven geknoopt en geverfd worden. Tanimbar is één van de weinige plaatsen op de Molukken waar ikat van oudsher wordt geproduceerd. Deze techniek heeft diepe wortels in het Tanimbarese erfgoed en weerspiegelt het rijke culturele verleden van de eilanden.

02/

"Symbolism in Threads"

Ikat-textiel van de Tanimbar-eilanden is relatief eenvoudig, met weinig figuratieve elementen, zoals vissen, hagedissen, halve manen en vlaggen, die allemaal zijn opgebouwd uit stippen of streepjes, aan elkaar geregen als kralenwerk. Deze subtiele symbolen vertellen verhalen van moed, hoop en verbondenheid.

03/

"Natural Materials and Elegance"

Het traditionele gebruik van materialen zoals katoen en lontar-vezels getuigt van de verbinding met de natuurlijke omgeving van de Tanimbar-eilanden. De bescheiden kleurenpaletten, met tinten indigo en warme aardetinten, geven een verfijnde en tijdloze uitstraling aan de ikat-stukken.